Чавдар Ченков: Архитектите са медиатори между желанията на инвеститорите, законовите разпоредби и собствения им усет за комфорт и естетика
Чавдар Ченков: Архитектите са медиатори между желанията на инвеститорите, законовите разпоредби и собствения им усет за комфорт и естетика
Чавдар Ченков: Архитектите са медиатори между желанията на инвеститорите, законовите разпоредби и собствения им усет за комфорт и естетика


Чавдар Ченков: Архитектите са медиатори между желанията на инвеститорите, законовите разпоредби и собствения им усет за комфорт и естетика

Екип с мисъл

Интервю с архитект Чавдар Ченков

Име: Чавдар Ченков
Професия: архитект
Роля в Кабано: проектант, жилищни и смесени сгради

Чавдар Ченков e архитект и работи в Архитектурно студио „Кабано“ от началото на 2017г. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС) в София и след това работи в Белгия. Две години по-късно обаче, той решава да се завърне в родния Бургас - в последствие открива архитектурно студио „Кабано“ и започва работа там.

Чавдар е и един от съоснователите на читалище „Хамалогика“ в Бургас, чиято цел е да насърчава креативна социална промяна и да привлече на едно място ентусиасти за по-добра градска среда. Той е инициатор на екологичната инициатива „Бургас Рециклира” и посланик на платформaта за доброволчество „Time Heroes”. С него си поговорихме за перипетиите, с които се сблъсква един архитект в България, какви са клиентите и каква е мисията на архитектурата у нас.

Чавдар, какво те привлече в Кабано и как започна работа във фирмата? Тя ли беше основната причина да се изместиш в Бургас?

Работех самостоятелно в Бургас, преди да се присъединя към екипа. В архитектурно студио „Кабано“ ме привлече най-вече Груд, с когото се познаваме и на когото имам голямо доверие. Друга водеща причина е, че когато си част от екип, работата тече по-лесно, а по-големите и сложни проекти са приятно предизвикателство.

Какво ти харесва във фирмата? Каква е работната обстановка?

Харесва ми, че освен архитекти, в „Кабано“ работят и инженери, и геодезисти, а това много скъсява времето за комуникация и улеснява работата по проектите. Работната обстановка е спокойна и макар че, и ние като всички архитектурни студиа гоним срокове, го няма онова чувство за непрестанна изнервеност.

С какви проблеми се сблъсква най-често един архитект?

Най-различни са, ние сме медиатори между желанията на инвеститорите, законовите разпоредби, физическо-конструктивни ограничения на материалите и собствените ни разбирания за комфорт и красота. Прибавете към това и прожект мениджмънта на всички инженерни специалности и ще получите пъстра картинка от всевъзможни проблеми. А, нека не забравяме и чисто административните главоболия, които усложняват допълнително процеса. Много ми се иска бюрократичната страна на строително-инвестиционния процес да бъде оптимизирана, а защо не и дигитализирана изцяло. Според мен това е бъдещето и колкото по-скоро тръгнем натам, толкова по-добре за всички.

По твои наблюдения, какви са клиентите в България? Склонни ли са да слушат какво им се препоръчва и интересуват ли се от тенденции, или предпочитат това, което те си знаят?

Съдейки по субективния си опит, все повече инвеститори започват да се вслушват в препоръките на архитектите и другите строителни специалисти. Вече ясно се забелязва идеята за по-добро качество и естетика, а не единствено за максимално много застроена площ.

Какви проблеми се срещат най-често във вашия бранш и в работата по даден обект?

За мен проблемите в бранша са най-вече свързани с това, че повечето инвеститори се стремят да създават сградите си, така че да отговарят на моментното търсене на пазара. Вместо това, считам че те трябва бавно и систематично да влияят на пазара, в името на общата естетически издържана градска среда и комфорт.

Според теб, къде лежи пресечната точка между архитектурата, проектирането, интериора и строителството на един обект?

За мен пресечната точка е в проектирането, не твърдя, че то е най-важното, но всичко започва там. Вярно е, че са възможни промени и на етап строителство и на етап интериор, но ако всичко е предварително добре измислено, защо да се стига до такива усложнения?

Каква е мисията на един архитект?

Да улеснява живота на хората. Както на всички участници в строителството, така и най-вече на всеки човек, който живее или минава покрай проектирана от архитекта сграда.Последни новини

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website