Архитект Габриела Илиева-Нунева: Ключът към добрите резултати е в колаборацията между проектант и възложител


Архитект Габриела Илиева-Нунева: Ключът към добрите резултати е в колаборацията между проектант и възложител

Екип с мисъл

Интервю с архитект Габриела Илиева-Нунева

Име: Габриела Илиева-Нунева
Професия: архитект
Роля в Кабано: проектант

Биография: Родена съм в гр. Горна Оряховица. Там завърших средното си образование, специалност „Изобразително изкуство“. Висше образование завърших в УАСГ, София, специалност „Архитектура“ към катедра „Сградостроителство“.

Извън работа: Габи има дъщеря на 4 години, която запълва почти цялото ѝ лично време. Стреми се да учи нови неща, да се развива и да посещава различни курсове. Интересува се от устойчиви природосъобразни решения в проектирането. Почива си, като чете или майстори разни неща.

Защо Кабано?

От самото начало ме впечатли фактът, че в Кабано се покрива целия процес – от набирането на изходни данни и минаването на определени процедури, когато са необходими, през проектирането по всички части и съгласуването в различните инстанции, до одобрението на проекта. Така на възложителите се спестява много време и лутане по гишета.
Практическият опит при строителството на сградите също е много важен както за проектирането, така и за комуникацията с клиента.

Доколко проектантът трябва да се съобразява с желанията на инвеститора?

Ключът към добрите резултати е в колаботрацията между проектант и възложител. От една страна, клиентът има специфични изисквания, финансови ограничения, вкус и т.н. и не е в правомощията на архитекта да върви срещу тях. От друга страна, образованието и опитът ни дават силата да предлагаме решения, които може би не са хрумвали на клиента, но са подходящи за него, или пък да го предпазваме от неправилните решения. В идеалния случай проектантът и клиентът взаимно развиват и допълват идеите си.

Ключът към постигане на баланс между функционалност и визия е в…

Хармонията. Не мисля, че може да има визия без функционалност, освен ако става дума за форма на провокация или преливане на архитектурата към други жанрове. Една добре обмислена сграда с ясна функционална, а също и конструктивна схема има много сериозен шанс за добър вид. За мен функцията идва първо, и се опивам да я въплъщавам и в образа на сградите. Контекстът на средата също диктува определена визия, а крайната цел е да се обединят всички фактори в една хармонична, удобна и вписваща се в средата сграда.

Според теб, къде лежи пресечната точка между архитектурата, проектирането, интериора и строителството на един обект?

В това всеки по веригата да си свърши добре работата – възложители, проектанти, дизайнери и изпълнители, а също и в добрата комуникация помежду им.

Разкажи ни за някой любим проект. Какво ти беше интересно в него?

Един от последните обекти, по които работих, беше проект за реновиране на три училища, и въпреки немалкото ограничения и трудности, беше изключително интересно, и мисля, че се получиха добре. По принцип смятам, че всеки един проект може да бъде интересен и се старая да извлека най-доброто от всяка конкретна задача, а и от себе си.

Хайде да се върнем назад във времето! Какъв беше дипломният ти проект?

СтрелбищеПоследни новини

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website