Архитект Елица Маринополска: Формулата за успешен проект e дисциплина, организация и много опит


Архитект Елица Маринополска: Формулата за успешен проект e дисциплина, организация и много опит

Екип с мисъл

Интервю с архитект Елица Маринополска

Име: Елица Маринополска
Професия: Архитект
Роля в Кабано: проектант | жилищни и смесени сгради |

Биография: Архитект Елица Маринополска е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Бакалавърския си проект завършва в Техническия университет в Бърно, Чехия. Дълги години води блог на английски език за архитектура, дизайн и изкуство. Работила е като преподавател по Архитектура за деца и е била индивидуален ментор като архитект по програмата ABLE Mentor в Бургас.

Извън работа: Ели е активна, креативна и неуморна. Членува в читалище „Хамалогика“ в Бургас: една прекрасна организация от млади хора, която цели да насърчава креативната социална промяна. Привлечена от демократичното образование, става член и на сдружение "Фар" в Бургас. Активно се включва в дейността на екологичната инициатива „Бургас Рециклира” с основател архитект Ченков.

Защо Кабано?

Харесва ми, че има специалисти от всякакви сфери и винаги има към кого да се обърнеш за бърза реакция в заплетена ситуация. Има предварително определени, ясни задачи и срокове и не се губи време. В такава организирана работна обстановка работата върви плавно.

Формулата за успешен проект е…

Дисциплина, организация и много опит. Другото ключово във формулата са ясните цели и добрата комуникация между инвеститора и правилния екип. От тях зависи всичко.

Ключът към постигане на баланс между функционалност и визия е в…

Простотата. Освен ако инвеститорът не желае друго, аз обикновено търся простота в проектите си. Балансът между функционалност и визия се постига когато се съчетаят в обща концепция опитът на проектанта и някоя хитра и креативна идея за конкретния проект.

Разкажи ни за някой любим проект. Какво ти беше интересно в него?

Една еднофамилна дървена къща на много наклонен терен, в която инвеститорът искаше всичко да се развие на един етаж. Инвеститорът беше наясно какво разпределение желае, но да се постигне такова разпределение на такъв терен и при такава едноетажна конструкция беше истинско приключение. В крайна сметка се получи къщичка от приказките. Беше ми много интересна и работата с арх. Василев и арх. Ченков по проекта на Кабано Sky Building за смесена сграда със спортна зала за бойни изкуства с близо 40 000 кв. м площ.

Хайде да се върнем назад във времето! Какъв беше дипломният ти проект?

Проектът беше много приятен, защото работих по конкретен обект с конкретен "инвеститор". Скулпторът Емил Попов придоби една селскостопанска сграда с дължина 120 м, пълзяща по билото на един хълм в село Дрен. Неговата идея за мястото беше много креативна и артистична. За да е подходяш проект за дипломна работа, аз се съобразих с неговите цели и нужди за мястото и добавих няколко смели идеи. Проектът беше за Арт Център с място за работа, изложби, симпозиуми, настаняване и зали за обучение на деца по различни изкуства.Последни новини

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website